Phalinn Ooi

By: Phalinn Ooi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 19-May-2007 03:18 Email | Share | | Bookmark
Poppye The Saeglopur*

 
 
 
View all 10 photos...


So Long Medical School

Welcome back. 'Turned off' this fotopages the other day to get some time off in the best possible way while waiting for the final exams results. Results came out two days ago. Alhamdulillah good news. Everyone you see in this entry here except Syahmi is a MB BCh BaO** degree holder now. Just waiting for graduation day to receive the scroll formally. That's on the 19th of June. Congratulations to everybody. 5 years of hard work paid off handsomely.

* Saeglopur - Icelandic for Sailor. A Sigur Ros song.

** MB - Bachelor of Medicine BCh - Bachelor of Surgery BaO - Bachelor of arts in obstetrics?




1. Dr. Syazwan

Shah Alam, Malaysia. Tahniah and well done personally from me.



2. Dr. Firdouse

From all over Malaysia. His father is a police officer so he changes places very often and i don't actually know where is he from. Currently residing in the greatest town on the planet, Cheras Bandaraya Agogo. Tahniah and well done personally from me.



3. Dr. Syad

Seremban, Malaysia. Tahniah and well done personally from me.



4. Dr. Adzreil

Born Penang, now in Ampang, Malaysia. Tahniah and well done personally from me.



5. Dr. Apai

Pontian, Malaysia. Tahniah and well done personally from me.

And to everyone else in the class. Well done.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6. Me and Syahmi

Cheras, Malaysia. Tahniah and well done personally from me, for myself. Tidak perlulah berdoktor-doktor dengan saya. Tahniah and well done to Syahmi for peperiksaaan darjah dua.

Working-wise due to the Irish-European Union policy, not everyone from outside Ireland/EU can work here now. For the guys above, at the moment only one of them got a job here (Adzreil). Most of them will go back to Malaysia happily, some are really pissed-off they didn't get to work here. As for me, I'll go back to Malaysia happily. Lets say if i got a job here, i'll probably go back anyway. One of my biggest dream is to work at the place i was born - University Hospital. If i don't get a job there, probably i'll serve Cheras then - HUKM. Money is/was never an issue for me as i believe 'rezeki tuhan dimana-mana sahaja' including Benin, Nigeria or Sri Lanka. Plus money won't bring back the happiness that i deserve in the past. I am happy now and i really want to be near my family and Restoran Dhurbar, Taman Midah.

Some other medical student asked in the previous entry "exam pun still ada masa nak update FP?". Answer is yes, plenty of time. There's more to life than exams. I successfully got out of medical school not because i'm a good medical student, it's because i enjoyed my life. I'm not a technically gifted medical student anyway so i have to make it up in other areas. For my medicine long case i spent most of the time talking to Mr. J. G (74 years old, my patient that day) about his and my Buddy Holly glasses (mine is bigger than his), how crap Man Utd is actually and gardening instead of serious medical stuff that he wont understand anyway. And i made him laugh a lot. He invited me to his house for tea and asked me to be his personal doctor when i qualify. There's more to life than academic crap. Trust me.

Will be back in Malaysia for good by July.



Thursday, 10-May-2007 13:29 Email | Share | | Bookmark
Evolusi Kebodohan Saya (Hikayat Nenek)

 
 
 
View all 4 photos...


Alif Ba Ta Sa (Sebuah Semi Auto-Biografikal Separa Muzikal II)

Ada sedikit menyesal dalam menulis entry sebelum ini. Saya jarang menyesal. Kali terakhir menyesal masa darjah 5. Menyesal tidak mengunci pintu pagar rumah sebelum ke sekolah menyebabkan basikal yang baru dibeli di Courts Mammoth hilang diambil pencuri. Sungguh cantik basikal mountain itu. Jodoh kita tidak berpanjangan, ikal (nama manja basikal saya). Tapi macam mana saya hendak kunci pintu pagar? Saya takut anjing lagi masa tu. Kalau saya tunggu bas sekolah kat luar pagar pastu anjing datang, macam mana saya nak masuk dalam rumah balik?? Sebab tu saya tak kunci pagar.



Saya terlupa yang membaca apa saya tulis biasanya orang Malaysia dan bukan orang Ireland. Mana ada orang Ireland faham Bahasa Melayu. Mungkin bapa Zara, bakal isteri Raja Nazrin faham. Bapa dia Willian SW Davidson, abang kepada konsultant obstetik dan ginekologi di Letterkenny tempat saya pernah buat latihan tahun lepas - Dr. Brian Davidson. Dr. Davidson memang mantap orangnya, kitorang bukan borak pasal obs & gynae pun banyak. Banyak borak pasal Malaysia sebab masa saya start latihan tu, minggu berikutnya dia hendak ke Malaysia ada koference. Dia suruh saya list semua makanan best Malaysia, hotel apa best dan dia cerita pasal abang dia ada kerja kat Malaysia buka firma guaman (Azman, Davidson & Co) and William ni kahwin dengan kerabat diraja Kedah and Dr Davidson dulu dulu pernah jumpa minum-minum kopi dengan Almarhum Tunku Abdul Rahman. Bagus bagus. Saya sendiri tak pernah jumpa mana-mana PM Malaysia.



Saya terlupa orang Malaysia tak berapa suka dengar orang-orang mereka sendiri borak pasal pencapaian mereka. "Macam bagus je mamat tu" "Nak action la tu" kata mereka. Saya ingatkan saya tulis untuk orang Ireland - kebanyakan mereka suka dengar kitorang borak pasal pencapaian dan benda positif pasal kita dan diorang akan lagi bagi dorongan. Dulu masa present kes pediatriks, macam hampas jugak saya present tapi orang Irish semua cakap bagus, orang Malaysia je kutuk presentation saya tu. Standard lah tu. Saya pun sama kutuk presentation orang.



Jadi nak sedapkan hati orang-orang saya balik, saya bagitau lah, saya sebenarnya tipu sahaja dalam entry lepas tu. Saya ni seorang yang gagal sebenarnya. SPM gred 3 je. Dua kali ambik SPM. Ujian PAFA tiga kali kena ambik semula sebab tak tahu ambik wuduk macam mana. Matematik Moden dengan Sejarah Peradaban Manusia F9. Zaman Neolitik dengan Paleolitik saya tak tahu yang mana dahulu. Ibu Negeri Sarawak pun saya tak berapa ingat. Sarawak tu dalam Malaysia ke? Sekolah memandu punya test, ujian bertulis dah fail. Mukaddam tak khatam-khatam lagi. Alif Ba Ta saya hafal sampai Jim je. Umur 15 tahun baru saya boleh start membaca. Sedih mak bapak saya tengok saya. Lepas SPM diorang cakap, "Gi lah try cari kerja..sedih kami nengok kamu macam ni haa. Dah 17 tahun pun still main patung Ninja Turtle kamu tu lagi. Try la mintak biasiswa perubatan JPA tu. Mana tau diorang ambik budak SPM gred 3. Kalau tidak, balik ke kampung sahajalah."

Balik kampung oh oh
Hati girang
Ho ho... Balik kampung
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti





Saya mengambil keputusan untuk pulang ke kampung untuk berjumpa Nenek di Taiping bagi menenangkan fikiran. Dikampung saya belajar bermain seruling dan gitar daripada jiran sebelah. Saya juga ditawarkan untuk menjadi ahli kelab Tarian Singa dan Naga sempena Tahun Baru Cina. Tapi saya akhirnya direject sebab saya pendek, nanti tidak sama rata pula Naga itu kata mereka. Setiap petang saya akan masuk ke hutan mencari buluh kerana saya tidak ada kemahiran yang lain. Bahasa Inggeris pun saya tidak pandai. Nenek suruh saya cari buluh, tapi biasanya saya akan bawa balik tebu. "Aiyaaa...manyak bodoh aa lu, buluh sama tebu pun talak tau ka?". Marah nenek setiap hari. Saya menangis-nangis apabila dimarahi nenek. Sedih saya. Memang sedih. "Apakah salah saya? Apakah dosa saya dilahirkan bodoh sebegini?" rintih saya sambil memakan aiskrim kegemaran saya, aiskrim asam boi di tepi sawah padi.

"Tidak ku minta, lahir ke dunia, tidak ku duga kacak begini..." nyanyi saya di kala sedih.



"Janganlah macam tu." muncul suara seorang gadis dari belakang sawah padi yang menghijau. "Ayu sungguh suaranya, tentu dia sangat lawa" kata saya di dalam kepala sambil menguyah-nguyah isi asam boi yang masih terlekat di biji. Tersentak, saya bertanya "Orked kah itu? Saya Mukhsin Ooi. Main galah panjang nak tak?" Dia tidak menjawab namun kelihatan gadis ramping itu sedang menuju ke arah saya perlahan-perlahan. Berdebar-debar, saya menutup mata sambil membuka luas tangan saya mengharapkan si gadis itu akan memeluk saya apabila dia tiba dihadapan saya dan menghilangkan segala resah haru biru saya. "Anak siapa agaknya dia ni. Mesti anak Pak Karim yang bini dia cakap Inggeris tu. Pelik betul keluarga diorang ni" fikir saya seorang diri menanti kehadiran gadis itu dalam dakapan saya.

Sukma venusku, senyumlah, peluk diriku, dalam mimpimu....



5 minit berlalu, tidak kunjung tiba gadis ini. Saya hairan. Lalu saya membuka mata. "Memang cantik!!" jerit saya, sedikit terkejut. Nenek saya rupanya yang sedang berdiri di hadapan mata umpama seorang bidadari, yang sedikit tua. "Apa lu khayal, olked lah, galah panjang lah, sukma lah. Itu Sukma Dalmawan adik angkat Anwa Iblahim ka lu nyanyi? Lu mimpi ka? Lu mau nenek peluk lu ka? Aiyaa, talak malu punya budak. Lu mau main galah panjang aa, pelgi cali itu buluh dulu. Buluh panjang panjang punya. Sudah pukul 5".

Whatever makes you happy, whatever you want, you're so very special nenek...I wish I was special..." kata saya seorang diri.

Bersambung.



Wednesday, 9-May-2007 19:19 Email | Share | | Bookmark
Biru Putih

 
 
 
View all 6 photos...
Jika Tiada Awan, Ada Angsa. (Dan Sebaliknya-lah)

Saya terasa nak cakap besar dalam entry ni. Real life kerja saya memang cakap besar je, tak kasi orang duduk sebelah dalam bas, sombong, tak layan orang miskin, tak makan dekat tempat takde air-cond, ludah kat pengemis, kawan dengan dato'-dato's dan tan sri-tan sri je.



Jangan tunggu lama-lama nanti dikebas orang. Kalau sudah jodoh menentukan hendak dikebas orang, kebas lah. Apa boleh saya buat. Orang sudah kahwin pun boleh dikebas orang. Yakin suami-suami anda tidak dikebas orang/mengebas awek lain kelak? Saya tidak yakin.



Awan Yang Ter-Pilus

Pilus nama bapak orang biasanya. Kat sekolah dulu, waktu rehat kalau tidak makan mee goreng atau main polis & thief, ejek nama bapak orang lah aktiviti biasa budak budak sekolah. Saya pun ejek nama bapak orang. Standard lah tu. Saya bukannya baik sangat pun. Panggil orang bangang, bodoh tu sudah biasa. Semua orang pun panggil orang lain bodoh, bangang. Budak-budak yang dipanggil bangang, bodoh (termasuk saya) pun bukannya kisah sangat. Tapi kalau saya yang panggil diorang 'bodoh' kisah pulak diorang sebab konon-kononnya top student aa. Kalau top student panggil orang lain bodoh, cepat terasa kut budak budak ni. Kalau budak kelas bawah panggil bodoh, takde hal punya. Mana adil macam ni.



JPA

Saya ditaja oleh Jabatan Perkhidmatan Awam. Emak saya dulu kerja JPA, bahagian pencen. Zaman-zaman mak saya kerja dulu (1988-1994), JPA punya pejabat dekat Jalan Kampung Attap depan bangunan UMBC warna merah-cokelat-ungu. Pastu tukar dekat Jabatan Perdana Menteri, antara Bank Negara & The Mall. Sekarang kat Putrajaya kut. Budak budak JPA biasanya bising dengan JPA, banyak songeh lah, duit masuk tak cukup la, suruh balik kerja lah. Saya takdelah complain banyak sangat sebab saya bukannya kisah kerja kat mana pun & dalam keluarga saya, duit bukanlah satu isu. Ayah saya selalu kata, hidup tak perlu mewah, janji mampu cukup lah.




JPA ni ok je saya tengok. Mungkin korupt sikit lah macam agensi agensi kerajaan yang lain. Masa temuduga nak dapat biasiswa 5 tahun lepas, diroang bukannya interview saya pun. 10 minit duduk dalam tu borak hal-hal kehidupun seharian (suka makan apa, hobi apa etc). Mungkin sebab kononnya budak ni SPM 10A1, top student add-math, wakil sekolah main bola, tennis, Australian National Chemistry Quiz, Pertandingan Fizik Kebangsaan tak payah interview lah. Buang masa saya sahaja datang temuduga tu pagi-pagi. Baik kasi terus je biasiswa kalau nak kasi. Tapi macam tak adil lah dengan budak lain. Patut temuduga dengan soalan-soalan yang standard lah untuk semua orang. Baru adil and kurang korupt itu macam.



Cina

Janji JPA bagi saya biasiswa. MARA pun offer biasiswa tapi saya tolak. MARA tak patut offer saya, sebab ayah saya Cina. Mungkin diorang tak tau. Walaupun dengan pencapaian saya dulu-dulu, saya sebenarnya tidak pernah diiktiraf. Sekolah saya sendiri tak pilih saya jadi 'Pelajar Terbaik SPM'. Padahal saya sorang je semua A1. Mungkin sebab saya pernah kantoi dating time form 4 dulu, mungkin sebab kantoi bawak walkman dan kaset Butterfingers: Butterworth Pushful, mungkin sebab kantoi ponteng kelas add-math masa minggu ulang kaji. Tapi sebab utama saya rasa ialah sebab ayah saya orang Cina. Malaysia mana ada nak iktiraf orang Cina sangat. Takpelah, mungkin penting untuk mengiktiraf orang-orang Melayu, mereka masih agak ketinggalan, mereka masih mengharapkan bantuan untuk berjaya jadi, pengiktirafan penting untuk me-motivasikan mereka. Janji orang Melayu gembira dan berjaya. Mak saya orang Melayu, mestilah saya hendak tengok orang Melayu berjaya.



Orang Melayu juga cepat terasa. Tengok dua entry lepas dan cari siapa yang terasa dekat situ. Padahal saya bukan perli individu yang emo semacam itu pun. Saya kenal dia pun tidak. Dia ingat saya fikir pasal dia 24/7 nak perli dia spesifik. Aiseh, budak budak sekarang. Takpe, dia muda lagi. Masih jauh perjalanannya tu.

Saya first pergi sekolah kat Amerika dulu (1987). Mungkin sebab tu saya suka perli orang, dengar musik rock, terasa nak tembak orang dan mengadaptasi diri dalam golongan sub-kulture yang tertentu. Kalau ayah saya bercadang nak tinggal tetap di Amerika dulu mungkin saya dah kerja buat siri animasi South Park. Saya perli semua orang. Takde nak bodek-bodek buat baik dengan perempuan punya (ni ayat perli minggu ini).



Gambar

Gambar semua diambil di River Corrib, Galway. Dari satu hujung ke hujung yang satu lagi. Lain lain gambar boleh dijumpai di laman Flickr saya



Saturday, 5-May-2007 16:06 Email | Share | | Bookmark
Man Can Cook (I)

 
 
 





Healthy Eating.Nasi Power.Giant Squids

Or shall i say your annoying chef. I'm really sorry I made you 'terasa' and cry, girl. One Buck Short said "don't come here and cry" in their song 'That Day'. You came on here and cried. Whatever. Everyone's entitled to their opinion and i respect yours because i believe in freedom of speech. Hey, One Buck Short singer looks like my cousin. Big size and good looking. They are a good Malaysian band. I used to download their songs at Musiccanteen.com or something. You have to pay 3 bucks/song to download there so i stopped, to save money. I'm a few bucks short now i guess.

My mum is a great cook. The greatest cook i know. My dad is a devastatingly excellent cook for a man, especially Chinese food. As children to your parents, you hope to follow their footsteps. That's why originally i prefer to become an engineer, because my dad is an engineer. Plus, my parents always tell me to save money which is why i can't hangout at fancy restaurants with those cool kids that much. I went to Chilli's once 2 years ago i think, and i really felt awkward. That's the last time i was in a fancy restaurant.

Here are a few dishes i made recently. All prepared on the spot without much thinking. Sila beri tunjuk ajar. Hait, arigato gozaimas.



1. Keep your bowels moving. Eat green

Among my siblings, I'm the one who eat vegetables the most. My sis below me (Nadia), eats 'exotic' vegetables (terung and stuff). The others hate vegetables, which is sad in a way because there's nothing bad about vegetables (except maybe hypervitaminosis A with too much carrots - bad for pregnant woman and predisposes to benign intracranial hypertension). My mum is into salad and things like that. Probably i got that gene from her. She likes the KFC one (or is it McDonalds?). A&W used to have their salad bowl. I like the Pizza Hut's one. I bet the more expensive restaurants have better salads. My family revolve around fast food outlets so i only know about fast food salads.

This is a standard salad. Lettuce, pepper, tomatos, onion, carrots and Thousand Island dressing. Probably takes about 2 minutes to prepare. I'm not into complicated salads - olive oil, garlic dressing, pickels etc.



2. Paprik Ayam Orang Bujang

Cooking oil.Chicken.Cili padi.Onions.Garlic.Vegetables.Cili powder.Oyster Sauce.Cili Sauce.Tomato Sauce.Kicap pahit.Kicap manis.Kicap masin.

Mix them together in the pan.Cook.Done.Eat with Nasi Power Qilah Lala.

Too much oil in this one. Can improve next time around.



3.Spiral Pasta with Cheese and Pasta

Boil pasta.Heat oil up.Onions in.Tuna in.Vegetables in.Pasta in.Cheese in.Some salt.Done.




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Advice/Nasi Power sponsored by:



I'm Currently Listening To: Mabuk Kepayang by Allahyarham S. Jibeng


Sunday, 29-Apr-2007 23:33 Email | Share | | Bookmark
Indie Nation (A Subculture Manifesto)

 
 
 
View all 16 photos...
Photographing People.Phantom Limb.Kebabs.

Ixus.April 2007


1.Hello.Assalamualaikum.Apa Khabar.Nee How Ma.How Are You.

Hi there.I'm fine.How about you?And you over there.Mum, this is my latest picture.As per April.My hair is a lil' bit long.I know.I'll cut it next week.I promise.Don't worry, i won't tie my hair.I know you don't like me to.Say what? Say - I'm no softy like Anwar Ibrahim's Indonesian adopted brother.What is that old man thinking?

And to you.It's great to hear you're doing fine.The photographs you take are great.I always knew you could.Probably we met each other a year or two too soon.It wasn't a mistake.Just bad timing.Don't worry.I'm over you.But i still miss you.Do you too?I ate Crunchy Nut for breakfast and I'm thinking about you.I'm thinking about those Sumatran Rhinoceros as well.They are pretty big.They used to be my favorite animal.I'm listening to The Shins, Couple, Modest Mouse, Enya a lot now.But i dont tell people what i'm currently listening to in my entries like those cool kids do.What's the point?Take care.Be good to your mother, father, brother and sisters.Keep an eye on them all the time.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Charcoal Grill, Galway.


2. Lets Go To...

....the restaurant with the colorful walls with paintings hanging on them. Lets man-talk and talk about girls. Succulent juicy lamb meat in pita bread with vegetables around (plus/minus garlic and chili sauce) . That's the long name for kebab if you don't know. Kyros Kebab in Malaysia used to be good. They suck now. They closed their branch at Cheras Leisuremall last year or so. Cheras only accept good outlets. I'm from Cheras although I was born at University Hospital. Where are you from?




3. The Irish

There was an old woman who is a homeless street beggar in town. Jawe asked me to take pictures of the beggar. I refused. I personally don't take pictures of beggars especially those old defenseless beggars who would just sit there do nothing and ask for money. That's cheap photography. I don't think there's nothing wrong morally about photographing those type of people but i just don't do them. I read a lot about photographing people and i do share Balthassar Thomas' view here:

Quote:
I think there is a confusion here between the moral and the esthetic dimension. Clearly, there is nothing morally wrong with photographing homeless people, they have as much dignity as anyone else, and deserve to be photographed just as bankers, priests, artists, carpenters, prostitutes, chlidren, birds and crocodiles do. But esthetically, it just maybe that homeless photography has been overdone. Why? Because it's pretty easy to do, beggars sit on the street waiting and doing nothing, and this kind of photography makes it easy to appear "dramatic, original, socially conscious " and what not.


Some beggars justify their money-asking attitude by doing performance just like this flute-man and i don't mind photographing people like him. Like photographing other people, I would ask for consent - informed consent (tell them i want to photograph them) or implied consent (aiming the lens at them waiting for some response). Up till now I haven't been been rejected yet, probably because of my not so cute, likeable appearance. Hahaha. Most people don't mind being photographed anyway.

For this flute-man, he was happy to be photographed when asked, the kids who was talking to him joined in (like other kids would do) and some yellow shirt dude from now-where came in as well. The Irish are generally very sporting and they are a 'very close to each other' group of people . Where I came from, you don't get to see people hanging out and talking to beggars/hobos like they knew each other for a long time. You do in Ireland. That's the good thing about them.

Hey baby, i just might take the chance


4. Kids.Pocahontas.Cute Little Smile

This is one of the cutest girl i've met for a while. Seriously. Who said Asian kids can't have those adorable chubby reddish cheeks? I assume (by looking at her family) she's from The Phillipines or Indonesia. Defnitely not from Malaysia because i can tell a Malaysian with my eyes closed. You can take me away from Malaysia, but you can't take away the Malaysia in me.

Photographing kids-that-you-don't-know/kids you meet in the streets is pretty straight forward (photographing kids that you know isn't that challenging). Just put on some funny faces and they will give you the greatest smile of all. The better your paternity (or maternity if you're a female) instinct, the cuter they will smile. I guess. Make sure their parents are aware you're photographing them. I don't want people photographing my kids secretly.

Thinking ahead.Eyre Square, Galway. April 2007



Those drums are pretty cool.Eyre Square, Galway.April 2007




5. Revenge of the nerds

Skinny shy boys with long hair? Just photograph them, and they don't give a damn at what you are doing (speaking from my own point of view). I don't mind people photographing me. Make sure they are aware that you are taking pictures of them. Don't worry, they won't mind at all, would just 'buat bodoh' & control macho (speaking from my own point of view again).

Gleann Dara to Black Box, Galway. April 2007


6. Back of The Van

Reading is one thing. Remembering is another. Writing for 3 hours is how they assess your reading and 'remembering'. Is it worthwhile? The written exams were 'ok' lah. Good luck for the clinicals to Final Meds in Galway including myself. Goodluck to everyone else in the world for whatever reason. I'm happy if you do well in your life.

7. A - "You photograph too?" B - "Me speak no ingerlish. No ingerlish

Another bunch/group of people who basically won't mind being photographed, are ermm, photographers. Basically it's because they sort of 'understand' where you're coming from and your intentions. This Italian Nikon dude and his friends posed Gucci/Armani/Whatever-Italian style for me.

Conclusion - Point I'm trying to make is photographing people isn't much about technique, which lens, which cameras etc. It's more about respect and human relations than anything else. I don't talk DSLR, ISO, Aperture. I talk life. Thank you.Syukran.Arigato.

The three abduls


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net